OLETKO HUOLISSASI
YLIPAINOISESTA
LÄHIMMÄISESTÄSI?

Ei ole harvinaista, että ylipaino ja lihavuus aiheuttavat syyllisyyttä ja häpeää. Hyvää tarkoittavat neuvot tai huomautukset voi helposti ymmärtää väärin, vaikka ne kumpuisivat aidosta välittämisestä. Kuinka siis pitäisi toimia, jos tuntee jonkun, joka kärsii lihavuudesta, ja on huolissaan tämän terveydestä?

Ensin on hyvä miettiä, onko itse oikea henkilö ottamaan asian puheeksi. Oletko läheinen ystävä, elämänkumppani tai ehkä vain työtoveri? Kenties on olemassa joku, joka tuntee ihmisen paremmin ja sopii siksi paremmin keskustelemaan asiasta.

Jos tunnet olevasi oikea henkilö, valmistaudu keskusteluun lukemalla lihavuudesta ja siitä, kuinka sitä voidaan hoitaa. Yritä löytää esimerkkejä, joiden avulla osaat valita oikeat sanat kuvaamaan huoltasi.

Valitse keskustelulle hyvä ajankohta ja rauhallinen paikka. Tuo selkeästi esille, miksi olet huolissasi, ja kerro, että välität. Varaudu siihen, että keskusteleminen voi olla vaikeaa. Ystäväsi voi pahastua, vihastua tai lähteä pois paikalta. Jos sitä vastoin ystäväsi haluaa puhua, anna hänen puhua ja kuuntele. Jos se tuntuu sopivalta, voit kertoa, mitä olet oppinut etsiessäsi tietoa lihavuudesta ja mitä tiedät sen hoidosta, ja vinkata nettisivuista, joilla olet käynyt.

Riippumatta siitä, kuinka keskustelu sujuu, voi olla hyvä ottaa asia uudelleen puheeksi myöhempänä ajankohtana. Jos ystäväsi pahastui, voit muistuttaa, että tarkoitat pelkästään hyvää. Voit myös kertoa, kuinka mukavaa oli, että pystyitte puhumaan asiasta. Kysy, voitko olla avuksi esimerkiksi tiedon hankinnassa tai ajan varaamisessa terveyskeskukseen, tai olisiko siitä apua, että lähdette päivittäin yhdessä kävelylle.